Soki owocowe zawierają mnóstwo witamin potrzebnych dla organizmu. Należy zwracać uwagę na to, jakie soki się wybiera, aby zawierały jak najmniejszą ilość cukru i były jak najbardziej naturalne. Coraz więcej osób samodzielnie wyciska soki w domu, z dobrej jakości owoców.
Soki naturalne
Soki naturalne to takie, które przeszły bardzo krótką drogę od zerwania owoców do zrobienia soku. W sklepach można znaleźć soki jednodniowe, co oznacza, że nie zawierają chemicznych dodatków. W kawiarni czy barze można coraz częściej napić się naturalnego soku, bardzo często wyciskanego z owoców. Najlepsze są do tego pomarańcze, jabłka, banany, kiwi, truskawki, mandarynki oraz gruszki. Można je ze sobą mieszać, jeśli soki robi się w domu, za pomocą wyciskarki lub sokowirówki. Wystarczy dolać niewielką ilość wody, gdy będzie zbyt gęsty i wypić w ciągu dwóch dni. Najlepszy jest schłodzony, z lodówki, a także z dodatkiem lodu, gdy latem jest zbyt gorąco. Sklepowe soki owocowe produkowane są przez pobliskie gospodarstwa, dlatego ich skład jest bardzo mały. Jedyne co zawierają, to soki z owoców, rozdrobnione owoce i czasem cukier naturalny oraz wodę.
Gotowe soki owocowe
Gotowe soki owocowe można kupić w każdym sklepie spożywczym, tradycyjnym oraz internetowym. Najczęściej są sprzedawane soki jabłkowe, pomarańczowe, z dodatkiem jagód, truskawek, bananów oraz winogron. Mają intensywny smak, w zależności od pozostałych dodatków. Ważne jest to, aby było ich jak najmniej, a jeśli są to naturalne. Jednym z nich może być cukier trzcinowy, który jedynie lekko osładza bardziej kwaśny smak. Aby być bardziej ekologicznym można wybrać soki w butelkach szklanych lub opakowaniach kartonowych. Sklepy ze zdrową żywnością zwracają uwagę na producenta od którego soki pochodzą, aby klient miał najwyższą ich jakość. Polecane są również dzieciom, ze względu na wartość odżywczą. Można je zabrać ze sobą do pracy, na podróż, na wycieczkę czy wypić w upalne dni. Ich cena waha się w granicach od 10 do 30 złotych za butelkę lub opakowanie.